Chiringuito

Betekenis Chiringuito

Als je op een gegeven moment op de stranden van Ibiza of Barcelona bent zul je ongetwijfeld de gek genaamde ‘chiringuitos’ zien – strandbars in de open lucht waar hapjes en dranken worden verkocht, een paradijs voor iedereen die achterover wil leunen en van een ontspannen locatie aan het water wil genieten. Muziek, mojito’s en tapas betekenen dat deze bars dag en nacht populair zijn, de hele zomer lang.

Wat zit er in een naam?

Ja, het is inderdaad een vreemd woord. De naam ‘chiringuito’ komt uit Zuid-Amerika. Boeren mengden vroeger koffie en suikerriet voordat ze het mengsel onderdompelden in kokend water. De stof die ontstond heette chiringo, en mensen die op het land werkten dronken dit tijdens de pauzes. De kraampjes waar de drank werd verkocht werden uiteindelijk ‘chiringuitos’ genoemd.

Vandaag de dag zijn chiringuitos een traditioneel en belangrijk kenmerk van badplaatsen in heel Spanje. Populair onder de lokale bevolking en bezoekers, was het het succes van de eerste chiringuito, geopend in Sitges in 1913, wat leidde tot de trend. De oorspronkelijke gebouwtjes waren vrij precaire bouwsels, gemaakt met een rieten dakbedekking met zand van het strand voor de vloer. Ze serveerden meestal visgerechten dat werd gegrild door de vrouwen van de visverkopers in een vernielde boot met een houtvuur dat brandde in het midden. Door de jaren heen hebben de chiringuitos zich ontwikkeld tot de strandbars die het nu zijn, maar ze hebben nog steeds een essentiële en rustieke uitstraling, en passen bij de omgeving.

Typisch Chiringuito tarief

Gezien de ligging aan zee, zijn chiringuitos natuurlijk gespecialiseerd in zeevruchten. De meeste plekken hebben de gerechten echter uitgebreid zodat het niet beperkt blijft tot een visachtig menu – snacks, zoals broodjes en salades komen vaak voor, maar elke chiringuito zal zijn eigen gerechten hebben. De drankenkaart is meestal ook gevarieerd, met zowel de frisdrank en alcohol. Kijk uit voor Hierbas,  een zoete drank die een beetje lijkt op anijs, maar eigenlijk gemaakt is van de kruiden geplukt op Ibiza.  De ideale verfrissing op een hete dag. Als cocktail, naast of in je koffie maar het meest gedronken “con hielo”. (met ijs.)

Wees je ervan bewust dat de prijzen in chiringuitos vaak hoger zijn dan op andere plaatsen verder van het strand, maar nogmaals, je betaalt voor de sfeer.

Van schemering tot… schemering

Wanneer de zon onder gaat, komen de chiringuitos echt tot leven. Groepen van vrienden verzamelen zich voor een drankje, een hapje en om naar de bezoekende dj’s te luisteren. De gekoelde en vrolijke sfeer is de perfecte manier om te ontspannen aan het eind van de dag of om in een feeststemming te komen voor de rest van de nacht. Hoewel ze niet allemaal elke avond open zijn, blijven de meeste chiringuitos in de zomer open tot 2 uur ’s nachts in het weekend, en veel ervan organiseren ook feesten doordeweeks.

Ibiza total Concept heeft de Chiringuito omarmt en deze naar Nederland gehaald in een mobiele versie, in te zetten op elk event, zowel privé als zakelijk. Het vormt de publiekstrekker, zeker als het blauwe terras wordt meegenomen, incl parasols en Ibiza aankleding. Je waant je op “the white Island” als je hier plaatsneemt. Uiteraard weer met de exclusieve dranken die je daar ook dronk.

Nieuw! Tapas service

Stand alone te boeken of in combinatie met de Chiringuito, zowel zakelijk als privé. Heerlijke Spaanse tapas Y mas. Liever Italiaanse hapjes, geen probleem want alles is mogelijk uit het mediterrane concept.

Boek of bel voor alle info, Salut!

Chiringuito

Mobiele Ibiza strandbar

Tapas

Tapas

Tapas

Tapas 1 meter plank

Terras

Chiringuito met terras

Menu

Chiringuito